Makaleler

İŞYERİ DEVRİ İLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ ARASINDAKİ FARK VE İŞGÜCÜNE DAİR İHALE EDİLEN İŞLERE İLİŞKİN KIDEM TAZMİNATI MESELESİ

İŞYERİ DEVRİ İLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ ARASINDAKİ FARK VE İŞGÜCÜNE DAİR İHALE EDİLEN İŞLERE İLİŞKİN KIDEM TAZMİNATI MESELESİ

"İş sözleşmesinin devri" ve "işyeri devri" meselesine maddi vakıaya göre karar verilebilir. İşveren şirketin iştigal konusunu ve devir neticesinde yapacağı çalışmaları baz alarak değerlendirmek ve iş sözleşmesi devri mi yoksa işyeri devri mi olduğuna karar vermek gerekir. Siz maddi vakıanın detaylarına göre aşağıda ihtimallerle birlikte hukuki sonucuna yer verdiğim görüş ve açıklamaları değerlendirebilirsiniz. Şöyle ki;

Aradaki “devir” ilişkisi son derece iyi irdelenmelidir. “İş Sözleşmesi Devri” ile “İşyeri Devri” arasında çok ciddi farklar vardır. İlk önce aradaki ilişkinin iş sözleşmesi devri mi yoksa işyeri devri mi olduğunu akabinde ise buna bağlı olarak sırf devir sebebiyle işçinin iş akdini haklı nedenle(tazminatlı) feshedip feshedemeyeceğine yer vereceğim. Zira; işyeri devri için işçinin muvafakati aranmazken; iş sözleşmesinin devrinde işçinin muvafakati aranır. Yani; iş sözleşmesinin devri söz konusu ise işçi devir sebebiyle iş akdini feshederse kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak; işyeri devri söz konusu ise işçi sırf devir sebebiyle iş akdini feshederse kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Vaktinizi almamak adına kanun maddelerine ve hukuki türlere değinmeden doğrudan ve kısaca sonuca varacağım. Şöyle ki; işin yürütülmesinde fiziki mekan ve iş araçlarından ziyade iş gücünün ön plana çıktığı işlerde aynı bölümde çalışan veya bir projeyi birlikte yürüten işçilerin topluca başka bir işverene devredilmesi İŞYERİ DEVRİ olarak kabul edilebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2007/26304 E. Sayılı kararı uyarınca; iş gücünün, üretimin esaslı unsurunu oluşturduğu hallerde sırf işçinin devri işyeri devridir. Örneğin; taşıma işini üstlenen bir firmanın daha önce o işte kullanılmış şoförleri işe alması, belediyenin temizlik işlerini devralan firmanın işyerinde çalışan işçilerin çalışmalarını sürdürmesi birer İŞYERİ DEVRİ olup, iş sözleşmesi ayrı bir işleme ve işçinin rızasına gerek kalmadan kendiliğinden devralan işverene geçer, işçi sırf devir sebebiyle iş akdini feshedemez, feshederse kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İşyeri devri ile iş sözleşmesinin devri karşılaştırıldığında ise iş sözleşmesinin devrinde sadece işçi devrin konusudur, yeni işveren işyerini devralmamaktadır. Basitleştirmek gerekirse; işçi işyerinde kalıyor işveren işyerine geliyorsa bu bir işyeri devridir. Buna karşın, işçi işyerinden ayrılıp yeni işverenin işyerine kalıcı olarak geliyorsa bu bir iş sözleşmesi devridir.

SONUÇ OLARAK; Yargıtay’ın işyerinde görülen işin niteliği ve devredilebilir bir birim olup olmadığını değerlendirmeksizin SIRF İŞÇİLERİN DEVRİNİNDEN hareket ederek İŞYERİ DEVRİDİR sonucuna ulaşması, İHALE EDİLEN İŞLERDE İŞYERİ DEVRİ BULUNDUĞU SONUCUNU DOĞURACAĞINI düşünüyorum.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2000/2591 E. Sayılı kararı uyarınca;

“İHALE İLE İŞ ALAN BİR TAŞERON İŞÇİSİNİN DEVRALAN TAŞERON YANINDA AYNI HİZMETİ SÜRDÜRMESİ İŞYERİ DEVRİDİR.” Denmekte olup, bu halde işçi sırf devir sebebiyle iş akdini feshedemez, feshederse kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Sevgilerimle;

Av. Z. Tuğçe AVŞAR

info@tugceavsar.av.tr