İŞVEREN İLE İŞVERENİN GÜNLÜK HAMALİYE / TAŞIMA İŞİNİ İFA EDEN KİŞİLER ARASINDA İŞÇİ-İŞVEREN İLİŞKİSİ
İşverenlerin günlük hamaliye veyahut taşıma işlerini ifa eden kişiler ile işverenler arasında İŞÇİ-İŞVEREN ilişkisinin bulunup bulunmadığı her zaman tartışmalı olmuştur.
Hamaliye işini ifa eden kişinin yaptığı hamaliye işinin niteliğine göre;
1. İşyerinde sürekli hamal çalıştırmak zorunda olup olunmadığı,
2. Kişinin bu kapsamda sürekli çalışan olup olmadığı,
3. İşyerinde başkaca sürekli hamal olarak çalışan kimseler bulunup bulunmadığına göre değişmektedir.
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2009/1927 E., 2010/955 K. Sayılı ilamı ile bir nebze de olsa açıklığa kavuşturulmuştur. Şöyle ki;
Anılan Yargıtay kararı uyarınca; "...yapılacak iş, çalışmanın geçtiği yerdeki toptancı halinin varsa yönetiminden, belediye ve zabıtadan davacının serbest çalışan hamal olduğuna dair herhangi bir yerde kaydı veya yetkililerce verilmiş çalışma kartı bulunup bulunmadığı sorularak, varsa davalı işyerinde sürekli çalışması bulunan hamallar dinlenilerek, davacının adına kayıtlı olduğu iddia edilen Bağ-Kur sigortalılık dosyası getirtilerek, bu tür hizmet tespiti davalarının kamu düzenini ilgilendirdiği de dikkate alınıp, araştırmanın genişletilerek toptancı halinde benzer işi yapan işveren ve çalışmaları bu işverenlerin kaydına geçmiş sigortalı kişilerin zabıta marifetiyle belirlenerek beyanlarına başvurularak, varsa tarafların tabi olduğu meslek kuruluşlarındaki kayıtları ile çalışma şekli ve koşulları hakkında bilgi almak suretiyle davacı ile davalı arasındaki hukuki ilişkinin niteliği açıklığa kavuşturulduktan sonra davacının istemi konusunda hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde karar vermek gerekir."denmektedir.
Sonuç olarak; işverenin günlük hamaliye işleri sürekli ise; bu işlerde bu kişiler sürekli çalıştırılıyorsa veya sürekli hamaliye işlerini ifa eden kişiler çalıştırılıyorsa işçi-işveren ilişkisinin bulunduğu kabul edildiğinden sigortasının yapılması gerekir.